Ga meteen naar de inhoud
Ga naar het identificatieformulier

De motivatiebrief

De motivatiebrief mag niet gewoon een herhaling zijn van wat er in uw cv staat. Hij moet een meerwaarde vormen.

De rekruteerder moet uit uw brief kunnen afleiden dat u die functie wilt uitoefenen en waarom.

Uit de brief moet ook uw enthousiasme en uw motivatie blijken. Het is dus zeker geen formaliteit, waar u zich snel even vanaf maakt. De motivatiebrief geeft de rekruteerder immers een eerste indruk van uw kandidaatstelling.

Vergeet niet om over uw handicap te praten:

  • Leg uit hoe uw handicap u als persoon heeft gevormd en op welke manier ze een meerwaarde kan betekenen voor de werkgever in de functie waarvoor u solliciteert.
  • Leg kort uit welke aanpassingen er eventueel nodig zijn aan uw werkplek.

Hoe stelt u uw motivatiebrief op?

Hou het kort. Vat uw boodschap samen in enkele korte en dynamische zinnen met actieve werkwoorden.

Besteed extra zorg aan de openingszin. Hij kan u onderscheiden van de andere kandidaten. Vermijd dus clichés en vaste uitdrukkingen als "In antwoord op uw vacature" of "Hierbij wens ik mij kandidaat te stellen". Laat uit uw openingszin uw persoonlijkheid, originaliteit en enthousiasme blijken.

Vergeet niet uit te leggen waarom u zich kandidaat stelt. Beschrijf wat u aantrekt in het bedrijf, de functie of de voorgestelde sector.

Vermijdt om onmiddellijk over uw handicap te beginnen. U moet immers in de eerste plaats uw vaardigheden in de verf zetten. Wacht ook niet tot uw conclusie. Die moet immers voorbehouden blijven aan uw motivatie voor de toekomstige samenwerking.
We raden u aan om erover te spreken na 2/3 van de brief.

Eindig uw brief niet met een nietszeggende slotformule. De laatste indruk blijft altijd het langste bij. Sluit dus niet af met: "In afwachting van uw antwoord verblijf ik met de meeste hoogachting", maar geef bijvoorbeeld de voorkeur aan: "Als u ook meent dat onze competenties complementair zijn, dan overtuig ik u daar graag verder van tijdens een persoonlijk gesprek."

Voorbeeld van een motivatiebrief (pdf) (nieuw venster)