Ga meteen naar de inhoud
Ga naar het identificatieformulier

Tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is geen verhoor. Het is een uitwisseling. Voor een geslaagd gesprek is een minimum aan voorbereiding nuttig.

Wees natuurlijk en eenvoudig. Dan zal de rekruteerder het des te meer zijn! Vergeet wanneer het over uw handicap gaat, niet te vermelden welke meerwaarde ze voor u heeft betekend. Het kan de rekruteerder stimuleren om u met andere ogen te bekijken.

Heb de Wheelit-houding!

 • Transparant
 • Zelfverzekerd
 • Zeker van uw vaardigheden en efficiëntie

Kortom:  wees geen stekelvarken, maar ook geen schotelvod! Wees dus niet agressief, maar ook niet passief!

Bereid u voor

Toon uw gesprekspartner dat u hem/haar meerwaarde en deskundigheid zult bieden en dat u echt zult beantwoorden aan zijn/haar behoeften. Ga onmiddellijk professioneel te werk. Documenteer u over de precieze taken van de vacante betrekking en over de activiteit van de onderneming.

Anticipeer ook de vragen die de rekruteerder zou kunnen stellen (opent in een nieuwe venster), met name de vragen over uw presentatie. Sommige vragen komen systematisch terug. Als u ze voorbereidt, wordt u niet verrast tijdens het interview.

Het zou kunnen dat uw talenkennis tijdens het interview wordt getest. Bereid u dus voor om enkele vragen in het Engels, Frans, ... te beantwoorden.

Anticipeer eventuele aanpassingen die nodig zijn voor uw handicap om uw sollicitatiegesprek in optimale omstandigheden te laten verlopen.

D-day

 • Wees positief en zelfverzekerd.
 • Druk u eenvoudig uit en blijf uzelf.
 • Vermeld uw handicap of specificiteit tijdens het gesprek. Val er niet mee in huis, maar wacht ook niet tot het einde. Een goed moment is na 2/3 van het gesprek, zoals in uw motivatiebrief.
 • Wees concreet (eventuele aanpassing van de werkplek). Als u al een professionele ervaring hebt met uw handicap, vermeld dat dan. Zo kan uw toekomstige werkgever zich een beeld vormen van uw manier van werken. Aarzel niet om anekdotes te vertellen die helpen om uw situatie te relativeren.
 • Indien de rekruteerder u vraagt wat uw financiële verwachtingen zijn, wees dan realistisch (zie "Salariskompas" op de website vacature.com). Zeg niet dat u er geen hebt en zeg niet "Gezien de meerwaarde die ik vertegenwoordig, wil ik ...". Vragen rond het loon worden meestal pas tijdens een 2de of 3de gesprek aangekaart.
 • Vergeet niet om over uw passies, hobby’s en concrete verwezenlijkingen buiten de professionele context te praten. Zo kan uw volledige persoonlijkheid beter naar waarde worden geschat.
 • Aarzel niet om het interview af te sluiten met enkele eigen vragen. Het is niet ongebruikelijk dat de werkgever aan de kandidaat vraagt wat hij zelf vindt van het gesprek. De rekruteerder test u tot het einde toe.
 • Kies voor het interview gepaste kleding in overeenstemming met wat in uw activiteitensector gebruikelijk is. En vergeet niet dat communicatie in de eerste plaats via uw lichaamstaal (body language) en gebaren gebeurt.
 • In uw conclusie moet u terugkomen op uw vaardigheden en op de functie.