Ga meteen naar de inhoud
Ga naar het identificatieformulier

Non-verbale communicatie

Het communiceren van een mondelinge boodschap gebeurt voor 55% via lichaamstaal, voor 38% via de stem en voor 7% via de eigenlijke gesproken woorden* . Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van de signalen die je uitstuurt via je lichaam, je houding, je gebaren, je stemintonatie, en je voorkomen (kleding).
Wie zijn uitstraling verzorgt, zorgt voor een goede eerste indruk.

Ben je je daar van bewust, dan kan je je non-verbale communicatie gericht sturen en dus ook strategisch toepassen.

Heb je een zichtbare handicap, dan is het des te belangrijker om dat aspect van de communicatie de baas te zijn. Dat stelt je gesprekspartner in staat om de situatie te relativeren. Als hij een ontspannen en verzorgde sollicitant(e) voor zich krijgt, zal hij zijn aandacht beter kunnen richten op jou als persoon en op je vaardigheden, en niet op je handicap. Wie weet let hij er zelfs niet op.

Heb je geen zichtbare handicap, dan wil je de kwestie misschien toch aankaarten met het oog op een vlotte toekomstige samenwerking (indeling van de werktijd, voorziene afwezigheden, enz.). Zorg dan dat je het onderwerp rustig aansnijdt, om te vermijden dat het gesprek stilvalt.

Vergeet niet dat het je bekwaamheid is die telt!

* Tot die vaststelling kwam de Amerikaanse onderzoeker Mehrabian, op basis van een studie naar het verband tussen verbaal en non-verbaal gedrag.