Ga meteen naar de inhoud
Ga naar het identificatieformulier

Je uitstraling tijdens een sollicitatiegesprek

Lichaamstaal spreekt uit de kleine details, zoals je kledingkeuze, op tijd komen, je gsm uitzetten, glimlachen en jezelf een houding geven.

Je doet er dus goed aan om je de dag voordien al af te vragen “Wat trek ik aan? Hoe wil ik me vertonen?”. Er bestaan geen pasklare antwoorden op die vragen. Maar onthoud dat de nodige aandacht besteden aan je voorkomen altijd een goede indruk maakt.
Daarmee zeg je immers dat je het gesprek belangrijk vindt. En dat je bereid bent om de nodige inspanningen te doen om de job in de wacht te slepen.

Wat de juiste houding betreft, moet je laten zien dat je goed in je vel zit. Gedraag je daarom natuurlijk, maar zonder familiair te zijn.
Zenuwachtig zijn aan het begin van een sollicitatiegesprek is normaal, en zelfs een goed teken. Zo laat je blijken dat er veel op het spel staat voor jou, dat je de baan graag wil. Maar natuurlijk doe je er goed aan om te ontspannen naarmate het gesprek vordert.

Opgepast! Daarbij komt uiteraard dat je ook lichamelijk (hygiëne) en uiterlijk verzorgd voor de dag moet komen. En wees op tijd! Te laat komen geeft de indruk dat je het onderhoud onbelangrijk vindt of dat je onverschillig van nature bent.
Het is een vorm van elementaire beleefdheid.

Kortom, ga voor de Wheelit-attitude: open, zelfzeker en bewust van wat je kan.
Stel je niet onderdanig, maar ook niet dominant op; wees dus passief noch agressief!